Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná se oteplovat, dnes místy letní, zítra tropický den

Dnes pozor na silné bouřky, hlavně přívalové srážky mohou působit škody - sledujeme on-line

Aktuality

Dnes nás opět čeká další vlna přeháněk a bouřek. Zpočátku budou spíše ojedinělé, ale během dne jich bude rychle přibývat a nejčastější budou odpoledne a večer. Objevit se mohou prakticky kdekoliv. Srážky se vyskytnou zhruba na tři čtvrtě území. Navíc dnes oproti včerejšku vzrostou hodnoty energie pro bouřky (tzv. CAPE). Bouřky tak budou o něco intenzivnější než včera, kdy se úhrny v nich držely do 30 mm a nepůsobily komplikace. Dnešní bouřky mohou přinést přívalové srážky s úhrny až 50 mm, kroupy a nárazy větru až 70 km/h. Škody mohou působit především přívalové srážky. Hlavně na západě je již extrémně nasycená půda a úhrny až 50 mm zde mohou vést i k bleskovým povodním a vzniku škod v podobě zatopených míst. Nejvyšší denní teploty dnes vystoupí na 18 °C až 23 °C. V noci budou bouřky ustávat, ale zítra se opět očekávají. Na západě už se ale objeví spíše ojediněle. Jinde ovšem budou opět i silné.

On-line

19:10
Bouřky už slábnou. Někde ale stále ještě probíhá úklid škod. U Berouna se v obci Stradonice sesunul i svah do ulice, viz fotografie.

17:49
Při bouřkách na jihu Moravy je pozorovatelný i výrazný shlef cloud (viz Hodonín před malou chvílí).

17:42
Nejsilnější bouřky jsou aktuálně mezi Uherským Hradištěm a Brnem a také jižně od Ústí nad Labem, které se v přerušovaném pásmu táhnou dále k jihu. V tomto pásmu budou vznikat další buňky. Bouřková činnost bude pokračovat i večer, i když počet bouřek začne klesat a v noci ustanou úplně. Radar

16:12
K hlavnímu rozvoji bouřek nyní dochází spíše v centrálních částech Čech a na západě Vysočiny (zde ještě bouřky často nebyly a jsou zde nejvyšší teploty, tedy i nejvíce energie pro bouřky). Bílé jádro má například bouřka severně od Prahy, která může produkovat i kroupy.

15:42
Ke škodám už vyjíždějí hasiči. Nejvíce zásahů mají kvůli bouřce mezi Plzní a Prahou. V oblasti Rokycan a Mýta mají hasiči hlášené vytopené sklepy a rodinné domy. V Újezdu u Cerhovic (kousek od Kařezu) kroupy přesáhly i 3 cm (viz obrázek níže). Vyskytla se zde zřejmě supercela (další aktuálně u nás detekována není).



15:02
Vrstva krup se vytvořila přímo i na dálnici D5 mezi Plzní a Prahou po poledni (viz fotografie níže). Nyní je silná bouřka na této dálnici v oblasti Berouna.

14:29
Další bouřky z Rakouska postupují na jih Moravy. Zřejmě opět zasáhnou i Brno. Na některých místech se dnes může vyskytnout i několik bouřek. Četné bouřky jsou také na západě Čech, kde je nejvyšší nasycení půdy.

14:12
Celkově u nás dnes už uhodilo 10 000 blesků. Minimálně podobné množství blesků se ještě očekává. V letošním roce zatím jen dvakrát denní počet blesků přesáhl 20 000. Dnešek tak bude patřit k nejbouřlivějším dnům od začátku roku (bude první až třetí).

13:42
Ve Zbirohu spadlo kolem 30 mm srážek. Tato silná bouřka nyní postupuje k severovýchodu (aktuálně je východně od Berouna) a stále produkuje vydatné srážky a kroupy. Bouřky se tvoří také západněji (např. kolem Plzně), kde je už půda velmi nasycená.

13:22
13:04
I větší kroupová jádra (na radaru bílá) se nyní vyskytují severně od Brna (například u Adamova). Na západě Čech se jedno vyskytuje přímo nad dálnicí z Plzně do Prahy u Mýta.

12:24
Bouřky ze západu Moravy se budou rozšiřovat dále do Čech, kde budou vznikat i další během odpoledne. V Čechách je aktuálně silná bouřka v oblasti Brd, kde může také přinášet kroupy.

12:17
Lidé z Horní Datyně nebo Šenova u Ostravy hlásí i krupobití (kroupy i kolem 2 cm). Na obrázku kroupy z obce Lískovec u Frýdku-Místku.

12:10
Bouřky nadále nabírají na síle. Zatím nejvíce srážek spadlo na stanici Václavovice, kde bylo naměřeno 24 mm. Intenzivní bouřka je také kolem Brna a na jihu Moravy. Zde by se mohly vyskytnout i opakované bouřky s úhrny až 50 mm. Problémy tak mohou nastat i v Brně.

11:40
Silnější bouřka postupuje také na jih Moravy z Rakouska. Dále na sever k Brnu (a dále na sever) pak bouřky tvoří pásmo, ve kterém se mohou vyskytovat i opakované bouřky, což navýší celkové úhrny. V Čechách se zatím bouřky tvoří hlavně na horách, ale odpoledne se budou rychle tvořit i jinde.

11:10
První silnější bouřky vznikají již nyní severně od Prostějova. Dle bílé barvy na radaru je mohou doprovázet i kroupy. Bílá jádra jsou ale zatím jen malá a tak půjde jen o malé kroupy. Radar

9:20
První přeháňky nebo i bouřky se vyskytují na jihu Zlínského kraje a u Brna. V příštích hodinách jich bude přibývat i jinde. Radar

9:00
Hlavním nebezpečím dnešních bouřek budou přívalové srážky s úhrny až 50 mm, v menší míře i kroupy a jen výjimečně nárazy větru. Jejich rychlý rozvoj začne už před polednem a odpoledne jich bude dále přibývat. Během přívalových srážek hrozí zatopení níže položených míst, v místech s nasycenu půdou (hlavně na západě) i bleskové povodně.

8:50


Tip: Sledujte bouřky on-line